KammarensembleN - KeN

HemKonserterMusikerOm ossPressBilderLjudKontaktIn English

Tillbaka

KammarensembleN

KammarensembleN bildades 1984 i Stockholm av dirigenten Ansgar Krook (1962-1992).

Ensemblen spelar samtida musik skriven för instrumentkombinationer upp till en sinfoniettas storlek. Många tonsättare har skrivit direkt för ensemblen vilket har resulterat i mer än hundra uruppföranden genom åren. Samtidigt har ensemblen också introducerat internationella tonsättare i Sverige. Sedan grundandet har ensemblen utvecklats till ett betydande forum för såväl den unga som den etablerade svenska musiken.

Tillsammans med regissörer, ljussättare och videokonstnärer har KammarensembleN givit flera uppmärksammade konsertserier i Stockholm. Ensemblen har turnerat runt om i Sverige, och spelat in en rad kritikerrosade cd-skivor på Phono Suecia och Caprice.

KammarensembleN arbetar utifrån en idé om gemensamt ansvar för den konstnärliga inriktningen för verksamheten. Ensemblens medlemmar präglar, från individuella utgångspunkter men i samråd, allt från repertoarval till frågor kring hur vi försöker möta både våra trogna lyssnare och en ny publik.

KammarensembleN samarbetar med internationellt framstående dirigenter och har framträtt vid flertalet stora festivaler för samtida musik, såsom Musikhöst i Odense, Sonorities i Belfast, Stockholm New Music, Ultima i Oslo, Gaudeamus Festival i Amsterdam, Huddersfield Contemporary Music Festival, Time of Music Festival i Viitasaari, Warszawahösten och ISCM World Music Days i Stockholm och Hong Kong.

KammarensembleNs medlemmar är virtuosa instrumentalister med ett stort intresse för nutida musik. I andra sammanhang är flera av medlemmarna verksamma som stämledare eller solister i landets symfoniorkestrar och kammarorkestrar.

Ladda ned biografi (pdf)

KammarensembleN • Kindstugatan 18 nb • S-11131 Stockholm • Sweden • KammarensembleN på Facebook